Kezdőlap

 

 

 

Csíkszeredai Segítő Mária Római
Katolikus Gimnázium utazása
2018.04.16-21.

Kápolnapuszta

 

A Bivalyrezervátum felé vezető út nagyon jól telt, sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, de ez nem tántorított el minket. Ahogy odaértünk a bivalyközponthoz, kedvesen fogadtak és egy kis ismertető kiállítást láthattunk a helyi madarakról, illetve a bivalyokról. Ezután egy rövid sétát tettünk a bivalyok területe körül,és sok érdekességet megtudhattunk róluk ,mint például
20-25 évig élnek átlagosan amelyek a 700 kg-t is elérhetik. 7-8 órát esznek naponta. Nyáron a bivalyok 4-5 órát dagonyázással töltenek. A bivalyok, amelyeket megfigyelhettünk házi bivalyok voltak.
A rossz idő ellenére próbáltuk jól érezni magunkat.

Albert Apolka

Képek

Magyarszombatfa

 

A Határtalanul program keretében ellátogathattunk az őrségi magyarszombatfai fazekasműhelybe. Két csoportra oszlottunk, mivel kevés hely állt rendelkezésünkre, s így jobban megtekinthettük a fazekasság fortélyait. Amíg az egyik csapat a műhelyben tartózkodott, addig a másik csapat a közeli cukrászdában pihenhette ki fáradalmait.
Betérve a műhelybe egy kedves úriember fogadott minket, aki interaktív módon bemutatta az edények elkészítésének módját tiszta agyagból. Pontosan kimért agyagot korongon formázott víz és bőrszalag segítségével hagyományos illetve modern konyhába illő edényekké. Kérdéseket tehettünk fel neki a folyamat lebonyolítása közben, melyekre ő szívesen válaszolt. Végül megtekinthettünk számos gyönyörű terméket. Összességében a mi korondi kézműves termékeinktől eltérő fazekaskultúrát ismerkedhettünk meg, ami azonban nem volt teljesen új számunkra.

Kovács Karola

Képek

 

Őrség

2018.05.12.


Utunk ezen részében, az Őrség csodálatos vidékén jártunk, ahol megismerhettük, a helyi kultúra jellegzetességeit és megízlelhettük a térség sajátos ízvilágát képviselő étkeket. Eme ízletes ételek elfogyasztása közben, ránk tört az a megható gondolat, hogy ugyanolyan nemzetiségű emberek mennyire különbözhetnek, mind gasztronómiai, mind kulturális téren. Számunkra megdöbbentő az a tény, hogy a termőföld minősége és a táj domborzata, milyen nagy mértékben befolyásolja az itt élő honfitársak mindennapi életét. Az általunk ebédre fogyasztott étkek, a dödölle és a langalló hűen tükrözték az Őrség ízvilágát, amelyet nagyban meghatároz a helyben termelt olajok, pálinkák könnyed zamata. Eme csodálatos zamat, a kitűnő alapanyagoknak köszönhető, amelyek a helyi földekből származnak. Az olajok és a pálinkák előállítása hosszas folyamat, amelyet a helyi gazdák egy életen át tanulnak. Az olajakat készíthetik hagyományos és pörköléses módszerrel. A hagyományos módon előállított olaj, nyersebb ízvilágot eredményez. A pörköléses módszerrel készült olajak pedig gazdagabb aromákkal rendelkeznek. Nagy örömünkre szolgál, hogy megismerhettük az Őrség helyi konyháját és annak történelmét.

Németi Attila
  Szerdán ellátogattunk az Őrsègi Nemzeti Parkba, ahol a Batha portán ízelítőt nyerhettünk a tökmag olaj elkészítéséről. Ott láthattunk régi, illetve modern tökmag olaj ütőt. Itt nem csak tökmag olajat készítenek, hanem meleg sajtolással tökmag -, dió - mogyoró olaj készül . Hideg sajtolással dió- , tökmag -, szőlőmag-,lenmag-, sárgabarackmag-, csipkebogyó-mag és mákolaj is szerepel a kínálatban . Az érdekes bemutató után megkóstolhattuk az ott készített lekvárt, gyümölcs pálinkát, illetve az olajakat .
Számunkra érdekes élmény volt betekinteni a Batha portára és ott ízelítőt nyerni a tökmag olaj illetve más olajak készítéséről .

Erőss Tímea

Képek

Dobronak

 

A Muravidéken, Dobronak közelében, a Bakonaki-tó mellett több mint tizenöt éve energetikai pontokat találtak és jelöltek ki a bioenergetikusok és a természetgyógyászok. A hír hamar elterjedt és messzire és jutott, így az elmúlt években több ezer turista érkezik a Bakonaki-tó és a Vid-kápolna környéken lévő 26 energetikai ponthoz. Abban a reményben érkeznek, hogy a földből sugárzó energia, rezgés kedvezően hat a közérzetükre, betegségükre, az egészség megőrzésére. A Bakonaki-tó mintegy 1,5 kilométerre esik Dobronak településtől, azaz 18 kilométerre Lendvától Alsómarác (Moravske Toplice) irányába. Autóval, kerékpárral és gyalog is könnyen megközelíthető. Az erdők ölelésében elterülő mesterséges tó és a környék kitűnő kirándulóhely. A tavon már ugyan nem lehet csónakázni és fürdeni sem, de annál nagyobb örömöt találnak a horgászok

Márton Csongor

Képek

Lendva

 

A mai nap a Szlovéniában található Lendvára látogatunk el. Lendván megnéztük a várat, ahol megnéztünk egy kis filmet a vàros történetéről. Majd ez után fölmentünk a Lendvai Szentháromság Kápolnához, mely festői környezetben található. Itt megtekintettük Hadik Mihàly csodàlatos módon fennmaradt ereklyéjét. Említésre került a tanítási rendszer is. Majd ezt követően megnéztük a színházat, melyet Makovecz Imre tervei alapján készítettek 2004-ben.

Kánya Márk

Képek

Homokkomárom

2018.05.12.

A kirándulásunk harmadik napján homokkomáromi zarándokhelyet látogattuk meg. Meghallgattuk a szerzetesnők bemutatóit,az egyik a templom történetét mondta el,a másik az szerzetesek tevékenységeit ismertette. A templomban megtekinthettük a szobrokat és a festményeket, hallhattuk az egyik kép feltárásának történetét is. Csodálatos volt látni a táblákat és a képeket, amiket köszönetként helyeztek oda. Lehetőségünk volt megtekinteni Kis Szent Félix teljes ereklyéit, ez számunkra nagyon meglepő volt, mivel még nem láttunk teljes testereklyét. Szimpatikus volt, hogy a szerzetesek nem olyan szigorú életvitelt élnek,mint más szerzetesek. Számunkra ez a zarándokhely olyan volt,mint otthon, nálunk a csíksomlyói zarándokhely, a csíksomlyói kegytemplom.

Erőss Edit

Képek

Piarista Gimnázium utazása
2018.05.16-21.

Erdélyi zarándoklatunk

2018. május 16-án kezdetét vette az Erdélyi kirándulásunk. Hajnalban indultunk, izgatottan reményekkel telve. Fáradalmas utazással telt el a nap nagy része. Míg végre elértük első állomásunkat, Nagyszalontát. A település a magyar határ közelében található, Arany János szülőfaluja. Itt megtekintettük az Arany János emlékmúzeumot, ami nagyon érdekes, mivel egy toronyszerű épületben van kialakítva, ez a Csonkatorony. Négyemeletes épület mutatta be nekünk a költőt egy még közelebbi oldalról. A múzeum udvarában tartottak társaim előadást a költőről, és szavalatokat hallhattunk Arany verseiből, majd indultunk tovább Nagyváradra. Ott a székesegyházat néztük meg. Csodálatos volt. Onnét pedig a Királyhágó felé vettük az irányt, aminek a látványával ismét nem lehetett betelni. A Királyhágótól kezdődik igazán Erdély, egyszerűen csodás. Viszont nem időztünk sokáig, hisz Kalotaszegen már vártak minket a vendéglátóink. Kisebb csoportokban kaptunk szállást a falubelieknél, akik óriási szeretettel fogadtak minket.

Képek

Nagyvárad

Beszámoló Nagyváradról Kirándulásunk első napján voltunk Nagyváradon. Sajnos nem tudtunk mindent megnézni, amit szerettünk volna, de így is élvezetes volt. Először a római katolikus székesegyházat tekintettük meg. Imádkoztunk és énekeltünk is itt. A templom nagyon szép, barokk stílusú. Nem messze tőle volt a püspöki palota. Az épületet kívülről néztük meg és ezután elmentünk Szent László szobrához, ahol meghallgattunk egy előadást az életéről és meg is koszorúztuk a szobrot. Amikor visszafelé sétáltunk, elmentünk a Kanonok-sor mellett, ami szintén barokk stílusú. Időhiány miatt a Fekete Sas Palota megtekintésére sajnos már nem volt lehetőségünk, indulunk kellett tovább. Összességében amit láttunk Nagyváradbol az nagyon szép volt és szívesen visszamennénk, hogy még többet láthassunk belőle.

Képek

Bánffyhunyad

Utazásunk második napjának reggelén Bánffyhunyadra látogattunk el, ahol a helyi református templomot néztük meg, amely nagy és érdekes múlttal rendelkezik.
Pár perc állt rendelkezésünkre, hogy szemügyre vegyük a templom környezetét, illetve magát az építményt. Majd ezt követően egy előadást hallgathattunk meg a templom történelméről, miközben szemügyre vettük az építmény belsejét is. Végül még egy pillantást vetettünk a templomra majd elindultunk következő úticélunk felé.
Érdekességként szolgált az is, hogy a buszról láthattuk a híres „cifra palotákat”, amelyek Bánffyhunyad turisztikai látványosságaiként is funkcionálnak.

Képek

Táltos templom

Erdélyi korándulásunk során lehetőségünk nyílt arra is, hogy a csíkrákosi Táltos templomot is megcsodálhassuk. A templomon elsőre a toronyrészen találgató szép minták tűntek fel, melyek a templom egyediségét adják. Minket is ez ragadott meg a legjobban a templomban. Sajnos arra nem volt lehetőségünk, hogy a templomot belülről is megnézhessük, pedig az osztályunkat és minket is nagyon érdekelt volna. A templom különlegessége még az is, hogy a mai templomoktól eltérően itt nem automata harangot használnak. Tűz, halál vagy mise esetén a toronyban található nagy harang kötelét kell meghúzni. Továbbá az élményt az is fokozta, hogy a templom nagyon szép helyen, a városnál magasabban, egy dombon található, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a tájra. Nagyon örültünk, hogy ezt a templomot is megnézhettük, és reméljük, hogy egyszer majd belülről is meg tudjuk tekinteni.

Képek

Csíki Székely Múzeum

A 11. évfolyammal elmentünk osztálykirándulásra és az egyik megállónk a Csíki Székely Múzeum volt.
A múzeumban láthattunk több teremet is. Ezek közül az első, amiben játszottunk, egy olyan helység volt, ahol egy filmet néztünk meg, ami a paraszti életről szólt (pl.: sajtkészítés eszközei, állatok stb). Innen nyílt az a szoba, amelyben egy különböző eszközökkel felszerelt (pl.: gyalu, fűrész, balta, kalapács) műhely és egy éppen dolgozó (műanyag) bácsi volt. Itt láthatunk még egy kész szekeret is. A harmadik szobában, egy parasztház szobájában és egy étkezőhelyiségében találhattuk magunkat. Megtekinthettük, hogy milyen körülmények között éltek őseink (pl.: akkori ágyak, varrógép, bölcső, vasaló, stb) A negyedik, ötödik és hatodik terem az épület másik részében volt. A következő helységben egy kútról néztünk meg egy érdekes némafilmet. Aztán tovább mentünk az ötödik terembe. Itt láthattuk régi kőből épített tűzhelyet, spájzot és egyéb más dolgokat. Az nekem kis csalódás volt, hogy mondjuk a spájzban található ételekből nem kaptunk valódi kóstolót, hanem csak a szemünket legeltethettük rajta (ráadásként műanyagból voltak sajnos). Innen pedig a következő helységbe mentünk, a „fegyver szobába”. „Szép harci” eszközökön kívül láthattunk itt még pipákat és mindennek a közepén egy négyszögletű asztalt, ott találtunk különböző méretű ruhákat. Azt már páran nem hagyhattuk ki, hogy beöltözzünk. Készítettünk itt is képet és az vicces, dicséretes dolog volt, amikor az egyik kísérő tanárunk megtudta fújni a kürtöt vagy micsodát. Aztán pedig mennünk kellett tovább.
Végére is szerintem évfolyamszinten vegyes érzelmekkel hagytuk el a múzeumot, de számomra (és még a beöltözős társaim számára) a „fegyverszoba” egy jó emlék marad.

Képek

Csíksomlyói búcsú

A Csíksomlyói búcsú az Erdélyi utazásunk negyedik napján, május 19-én, szombaton volt. A helyszínt és a búcsút is olyannak képzeltem el, amilyen valójában is volt. Szép táj, rengeteg ember, szuvenír standok. Mi már viszonylag hamar odaértünk, jó parkolási lehetőségünk volt a buszunkkal, ahonnan kényelmesen be tudtunk közösen sétálni a mise helyszínére elől a Piarista zászlót tartva. Ami a legjobban tetszett ebben a napban, az maga a búcsú volt. Szerencsére nagyon jó helyről tudtuk átélni az egész eseményt, ugyanis a kordonon belül tudtunk helyet foglalni, a csíkszeredai iskola segítségével. A szentmise nagyon szép volt, a prédikáció tanulságos. Az idei búcsújárás jelmondata: ”íme az Úr szolgálólánya, legyen nekem a Te igéd szerint.” Nagyon megható volt ekkora tömeggel együtt énekelni a magyar és a székely himnuszt, és látni azt, hogy egy zarándokút mennyi Magyart képes összehozni. ,,..Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!” Többen ekkor fogtuk fel, hogy milyen,érzés, mikor fáj Trianon!

Sajnos az időjárás nem volt végig fényes. A mise kezdetekor még nagyon meleg volt, viszont a közepe fele már beborult az ég, és el is kezdett esni az eső. A mise után sokaknak nehézségeket okozott a hegyről való lejutásban, hogy az út sáros és csúszós lett. Az ajándékok vásárlását és a szabadidőt is eléggé elrontotta a rossz időjárás, a szakadó eső. Összességében nagyon tetszett ez a nap, önállóan nem valószínű, hogy részt vettünk volna ebben a búcsúban. Megfáradtan, de boldogan és feltöltődve értünk vissza a szállásra, ugyanis ez egy életre szóló élmény lett mindannyiunk számára!

Képek

Tordai hasadék

A Tordai-hasadékhoz hétfőn délelőtt érkeztünk meg. Már a domb tetejéről is gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé. Mi a Hesdát-patak völgyében lévő ösvényen mentünk végig a nagyjából 2 km hosszú szakadékon. A magas sziklafalak félelmetesek voltak, néhol még kisebb barlangok is látszottak. Egyik oldalról a másikra a patak feletti függőhidakon keresztül lehetett átjutni. A körülöttünk lévő környezet tiszta és sokrétű volt, a patak vizéből inni lehetett. Ez külön tetszett mindegyikünknek. Egyszer még siklót is láttunk. Az ösvény hosszúnak tűnt a terep miatt, sokat másztunk a köveken és mentünk végig a sziklafal mentén. Szóval volt egy kis megmérettetés számunkra, ami kifejezetten jobb volt, mint az mikor az aszfalton sétáltunk. A hasadék másik végén kiérve megpihentünk, voltak akik felmásztak a mellettünk lévő dombra és készítettünk pár csoportképet, majd visszaindultunk. Visszafele kicsit már fáradtak voltunk és nagyon sütött a nap is, de az élményt ez sem rontotta el.

Képek


Készítette: Kaufmann Máté 2018.